Terugblik op de raadsvergadering van 21 februari 2019

Raadszaalvrijdag 01 maart 2019

De terugblik betreft:
• Motie plaatsing verkiezingsborden
• Motie afschaffing hondenbelasting
• Motie vereenvoudiging aanvraag evenementenvergunning

Motie plaatsing verkiezingsborden

Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor de provincies en de waterschappen. Op 23 mei zijn de Europese verkiezingen. Het college wilde voor deze beide verkiezingen geen gemeentelijke verkiezingsborden meer plaatsen.

Dit was voor op één na alle Biltse fracties reden om het college op te roepen dit alsnog te doen. Ook werd het college opgeroepen om het beplakken van deze borden door organisaties en politieke partijen die niet aan de betreffende verkiezingen meedoen te verbieden.

De ChristenUnie heeft deze motie van harte ondersteund. Ook in het huidige digitale tijdperk vindt de ChristenUnie de verkiezingsborden nog steeds een waardevolle appelerende functie hebben om te gaan stemmen. Maar dan moet het voor de kiezer wel duidelijk zijn welke partijen aan de betreffende verkiezingen mee doen. Transparantie daarover staat bij ons voorop; partijen die niet aan de verkiezingen mee doen hebben naar onze mening niets te zoeken op de verkiezingsborden.   

Motie afschaffing hondenbelasting

In de wet is geregeld dat het de keuze van de individuele gemeente is om al dan niet hondenbelasting te innen. Er zijn gemeenten die de hondenbelasting inmiddels afgeschaft hebben en de kostendekking halen uit bijvoorbeeld verhoging van de onroerende zaak belasting.

De ChristenUnie is geen voorstander van afschaffing. De hondenbelasting is deels te beschouwen als belasting voor ‘de vervuiler betaalt’. De ChristenUnie staat ook met betrekking tot hondenbezit achter dit principe. De ChristenUnie heeft de motie dan ook niet ondersteund. Omdat slechts twee partijen voorstander waren van deze motie, is de motie door de raad verworpen.

Motie vereenvoudiging aanvraag evenementenvergunning

Binnen onze gemeente zijn er diverse evenementen die door enthousiaste vrijwilligers georganiseerd worden. Deze vrijwilligers zijn vaak veel tijd en energie kwijt aan het aanvragen van een evenementenvergunning. Veel partijen zien deze tijd en energie veel liever gestoken in de organisatie van het evenement zelf. Dit zijn redenen om het college op te roepen om met een vereenvoudigde procedure voor het aanvragen van een evenementenvergunning te komen.

Bij dergelijke aanvragen denkt de ChristenUnie al snel aan evenementen die door vele vrijwilligers van onze Biltse kerken en goede doelen instanties georganiseerd worden. De ChristenUnie kan zich daarom heel goed vinden in de motie en heeft deze ondersteund. Een ruime raadsmeerderheid heeft deze motie aangenomen. 

« Terug

Archief > 2019 > maart

Geen berichten gevonden