Kritisch inspectierapport over jeugdzorg

zaterdag 07 november 2020

Recentelijk is een kritisch rapport vanuit IGJ en Inspectie V&J uitgekomen over de jeugdzorg. Fractie Brouwer en ChristenUnie volgen de ontwikkelingen binnen de jeugdzorg op de voet. Het kritische rapport was aanleiding om in de raadsvergadering vragen over de jeugdzorg te stellen.

De ChristenUnie De Bilt vindt het heel belangrijk dat kinderen in probleemsituaties de juiste hulp krijgen. Er zijn in onze regio echter veel klachten over de jeugdzorg. We horen dat kinderen die uit huis geplaatst worden, bepaald niet beter af zijn in de instellingen. De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid hebben in een gezamenlijke voortgangsrapportage aangegeven dat de jongeren die hulp nodig hebben, deze nu ook eindelijk echt zo snel mogelijk moeten krijgen. Te vaak is er geen passende hulp voor handen door een wachtlijst, doordat instellingen omvallen, omdat er veel agressiviteit is in een instelling, of omdat daar misbruik wordt gepleegd.

De fractie van de ChristenUnie De Bilt was net zo geschrokken als Fractie Brouwer toen zij de laatste voortgangsrapportage las. Naar aanleiding van dit rapport heeft Fractie Brouwer in de raadsvergadering op 29 oktober de verantwoordelijke wethouder de volgende vragen gesteld:

  • Wat gaat de Biltse inwoner c.q. het gezin dat te maken heeft met jeugdhulp nu of snel merken van de ‘doorbraak’ waar door de inspectie om wordt gevraagd?
  • Kan de portefeuillehouder garanderen dat er daadwerkelijk hulp wordt geboden die bij de gezinssituatie past?
  • En hoe wordt daarop toegezien door de portefeuillehouder?

De wethouder antwoordde dat er een inventarisatie wordt gemaakt door SAVE welke kinderen het betreft in de regio en dat er vervolgens plannen worden gemaakt. Wij vroegen ons af waarom SAVE die informatie niet direct weet op te leveren: hoelang gaat het nu duren met die plannen? De wethouder kan echter geen garanties geven dat er (snel) passende hulp geboden gaat worden.

Connie Brouwer van Fractie Brouwer is mede namens de ChristenUnie De Bilt over dit onderwerp geïnterviewd door RTV-Utrecht. Het baart ons zorgen hoe lang het nog gaat duren voordat de betreffende jeugd inderdaad verder wordt geholpen. Wij vinden het hoog tijd voor de menselijke maat binnen de jeugdzorg! Daarom blijven wij ook de komende tijd nadrukkelijk in contact met de wethouder en de bij de jeugdzorg betrokken instanties om daadwerkelijk resultaat te boeken.

Lees en hoor meer via de volgende links:

Interview Fractie Brouwer, mede namens ChristenUnie De Bilt, door RTV Utrecht, 30 oktober 2020:

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2107337/politiek-wil-opheldering-over-samen-veilig-midden-nederland.html

RTV Utrecht n.a.v. voortgangsrapportage Inspecties, 16 oktober 2020:

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2105950/inspectie-uithuisgeplaatste-kinderen-slechter-af-dan-thuis-interventie-dreigt-bij-jeugdzorg.html

« Terug