Terugblik op raadsvergadering van 17 december

Gemeentehuiszaterdag 20 februari 2021

Op de agenda stonden onder meer als onderwerpen:
O Bouwproblemen appartementengebouw Vinkenplein
O Enkele financiƫle verordeningen
O Algemene plaatselijke verordening
O Startnotitie Omgevingsvisie De Bilt 2040

Vragen halfuur

De vergadering begon met het vragen halfuur waar problemen bij de bouw van het nieuwe appartementengebouw aan het Vinkenplein een hoofdrol speelden. Ondanks regelmatige controle door de gemeente en de aanwezigheid van een bouwopzichter, of juist dankzij deze aanwezigheid zoals anderen stellen, zijn onvolkomenheden geconstateerd. Door de raad worden terecht vragen gesteld over de veiligheid. Ook onze vertegenwoordiger Theo Aalbers en onze commissielid Otto Oussoren hebben samen met Connie Brouwer (Fractie Brouwer) zich al voor de vergadering diepgaand in deze kwestie verdiept en contact opgenomen met  de wethouder. De wethouder is goed op de hoogte van het probleem en heeft actie ondernomen. De wethouder gaf in de vergadering aan dat het geen kwestie was van geen of onvoldoende spouwankers, maar dat er een aantal voegen waren die brokkelden. De aannemer heeft daarnaar een onderzoek ingesteld. Ook  worden er onderzoeken uitgevoerd om de belastbaarheid te testen. De wethouder gaf aan dat de eerste verantwoordelijkheid qua bouw lag bij de aannemer en dat de gemeente verantwoordelijk is voor de veiligheid. Er loopt dagelijks een toezichthouder rond vanuit de gemeente en dit is ook iemand die er al vanaf het begin bij betrokken is, dus van de hoed en de rand weet.

In het mobiliteitsplan 2040 dat op dit moment ter inzage ligt, staat dat er straks In Utrecht nauwelijks meer bussen rijden via de West-Oostroute door het centrum. Lijn 77 wordt dan omgeleid via de Kardinaal de Jongweg naar het Centraal Station. Dat betekent een aanzienlijke verslechtering van de verbinding tussen De Bilt en Utrecht-Centrum, inclusief het Diakonessenhuis. Dat kost aanzienlijk meer reistijd, ook al omdat de tram buiten het centrum van Utrecht rijdt, met een forse omweg achter Galgenwaard om. Door de PvdA zijn aan de wethouder hierover vragen gesteld. De vervoerder stelt de routes vast in opdracht van de provincie. Op korte termijn zijn geen veranderingen in de routes te verwachten. Binnen U10-verband spreekt het college begin 2021 over deze zaak. Het college is voor goede OV-verbindingen in onze gemeente en blijft er aandacht aan besteden. Via de notulen van de U10 kan de gemeenteraad het vervolg zelf controleren. De ChristenUnie neemt genoegen met deze toelichting en toezegging van de wethouder en blijft de ontwikkelingen volgen.

Financiële verordening 2021 en Controleprotocol Jaarrekening 2020

De ChristenUnie is tevreden en ook de rest van de raad neemt de verordening zonder stemming aan. Het Controleprotocol Jaarrekening 2020 wordt eveneens met algemene stemmen aangenomen.

Een discussie over de vraag of afwijkingen vanaf € 50.000 of pas vanaf € 100.000 moeten worden gerapporteerd, dient volgens de ChristenUnie in eerste instantie binnen de Auditcommissie gevoerd te worden. Daarvoor is deze commissie ingesteld. Een desondanks ingestelde motie om de grens op € 50.000 te stellen, wat extra accountantskosten met zich meebrengt, krijgt dan ook geen steun van de ChristenUnie en wordt door de gemeenteraad verworpen.

Algemene Plaatselijke verordening 2021

Een amendement van Forza de Bilt om blindegeleidestroken altijd vrij te houden, krijgt een positieve beoordeling van het College. Ook de ChristenUnie is positief en stemt voor dit amendement dat unaniem door de gemeenteraad wordt aangenomen.

Een amendement voor versoepeling van de verordening voor straatartiesten haalt het in de raad. De ChristenUnie is tegen deze versoepeling, omdat de oude regeling geen problemen opleverde en het college niet heeft aangegeven waarom verandering op dit moment noodzakelijk is.

De ChristenUnie stemde in met de Algemene Plaatselijke Verordening, evenals de overgrote meerderheid van de raad.

Startnotitie omgevingsvisie De Bilt 2040

CDA en SGP hebben een motie ingediend om bij het opstellen van de Omgevingsvisie De Bilt 2040 het belang van het behoud van de landbouw nadrukkelijk te betrekken. Deze motie bevat geen extra’s ten opzichte van wat al is vastgelegd in beleidstukken en is daarmee dus overbodig. Inhoudelijk staat de ChristenUnie nog steeds achter het vastgestelde beleid en dat maakt uiteraard ook deel uit van de startnotitie. Ook al leek het een motie voor de bühne, er was wel bezorgdheid over het eenzijdige beeld dat de landbouw zich alleen nog maar kan ontwikkelen door ruimte voor duurzame energie beschikbaar te stellen en dat te weinig het behoud van landbouw als agrarische sector op zich uitgesproken wordt. De ChristenUnie kon zich dat ook goed voorstellen en dus hebben we voor gestemd. Helaas is de motie met één stem verschil verworpen. CDA, VVD, FdB, SGP, FB, CU (13) waren voor en BB, SP, D66, GL, PvdA, BdB (14) stemden tegen.

Tevens is er een motie ingediend om de participatie rondom de Omgevingsvisie De Bilt 2040 te concretiseren. De ChristenUnie is niet erg tevreden over de participatie- en inspraakprocessen bij verschillende projecten in onze gemeente en steunt dan ook deze motie van Forza De Bilt. Blijkbaar hecht echter een groot deel van de raad veel minder aan inspraak van de inwoners; de motie wordt met alleen de stemmen voor van Forza, ChristenUnie en Fractie Brouwer verworpen.

Alles overziend, staat de ChristenUnie achter het in de visie omschreven beleid. De voorgestelde lijn kan in gang gezet worden met inachtneming dat een gezonde leefomgeving, oog voor biodiversiteit, voor lokale slagkracht, voor een prima participatie van inwoners, goede financiële haalbaarheid, en goed werkende ICT-systemen boven alles staan. De wethouder heeft in de commissie al onze vragen beantwoord. Hij gaf blijk van enthousiasme om samen met de ambtenaren deze complexe regelgeving in de Bilt te implementeren. Ook had hij oog voor de geuite financiële bedenkingen van de ChristenUnie. Het betreft een traject dat tot na de volgende raadsverkiezingen doorloopt. Ook in het betrekken van de raad is voldoende voorzien. We zien uit naar de afronding van de eerste fase. Op dat moment kunnen we altijd nog bijsturen. We wensen de wethouder veel succes. De ChristenUnie stemt in met de startnotitie. Met alleen de SP tegen is de startnotitie aangenomen door de raad.

« Terug