Raadsbehandeling begroting 2020 - 2024

Gemeentehuis Bilthovendonderdag 14 november 2019

Vorige week donderdag 7 november was de raadsbehandeling van de begroting 2020 - 2024. Daarin heeft de ChristenUnie haar algemene beschouwingen uitgesproken. Een verslag over de raadsbehandeling treft u in het hiernavolgende aan.

Enkele weken geleden presenteerde het college de begroting 2020 – 2024. Deze begroting bevatte omvangrijke bezuinigingen. Het college vond dit met name nodig omdat de jaarlijkse financiële bijdragen die gemeenten van de rijksoverheid ontvangen, voor de komende jaren flink achterblijven bij de gemeentelijke uitgaven. De bezuinigingen van het college leiden tot jaarlijkse overschotten oplopend van ruim € 300.000 in 2020 tot bijna € 2 miljoen in 2024. Samen met de PvdA, de SP en de Fractie Brouwer vond de ChristenUnie dat onevenredig veel bezuinigingen op het bordje van het sociaal domein terecht kwamen. Dit was voor de politieke partners reden om veel tijd en energie te steken in het opstellen van diverse goed onderbouwde tegenvoorstellen om de zware bezuinigingen binnen het sociaal domein te verzachten.

Naast enkele andere onderwerpen kwam dit nadrukkelijk terug in de algemene beschouwingen die Theo Aalbers namens de ChristenUnie heeft uitgesproken. Onderstaand worden de algemene beschouwingen integraal weergegeven: 

“Het is goed wonen en werken in De Bilt en dat wil de ChristenUnie zo houden. Dat vraagt om een uitgebalanceerd gemeentelijk beleid. Dit college slaagt daar niet in. De ChristenUnie vindt dat er hard gewerkt moet worden aan stabiliteit om uit de huidige politieke problemen te komen. Dit betekent voor de ChristenUnie in 2020 onder meer dat:

De Politiek-bestuurlijke samenwerking tussen het college en de gemeenteraad flink moet worden verbeterd, evenals de relatie tussen gemeente en burgers. Resultaat moet zijn: een vernieuwende bestuurscultuur die echt aansluit op wat nodig is om aan de vele uitdagingen die op de gemeente af komen goed het hoofd te kunnen bieden. Burgers dienen daar goed bij betrokken te worden!

De Financiële huishouding op orde brengen, maar de taken binnen het sociaal domein daarbij zoveel mogelijk ontzien. Niet alleen bezuinigen, maar ook de inkomsten verhogen. De ChristenUnie had in haar verkiezingsprogramma beloofd de lasten voor burgers niet te verzwaren, maar gezien de financiële situatie van de gemeente De Bilt stemt de ChristenUnie in met een tijdelijke extra OZB-verhoging, mits die bij verbetering van de gemeentelijke financiële situatie maar weer wordt teruggedraaid. Maar de wethouder gaat nu in paniek overal op bezuinigen; wat is er waar van het bericht op RTV-Utrecht dat het verkeersexamen voor basisschool scholieren niet meer door gaat?

De (sociale) woningbouw vooral realiseren op inbreidingslocaties binnen onze kernen. Voldoende groen voor recreatie en spelen is daarbij echter een belangrijk uitgangspunt. Per locatie moet een zorgvuldige afweging worden gemaakt. Leefbaarheid van de wijk speelt daarin een belangrijke rol. Bij te weinig inbreidingslocaties is woningbouw op de Schapenweide voor de ChristenUnie zeker bespreekbaar. Bouwen buiten de rode contouren is geen optie tenzij daar goed onderbouwde argumenten voor zijn. Het gaat dan uitsluitend om kleine bouwlocaties voor eigen bewoners in de kleine kernen zodat leefbaarheid, scholen en winkels bewaard blijven.

Als ik tijdens de commissievergaderingen over de woningbouwlocaties al die burgers vol vuur zie opkomen voor het behoud van hun leefomgeving, dan denk ik: “kwamen ze ook maar eens in die aantallen op als de sociale voorzieningen in deze gemeente worden afgebroken door deze coalitie”.

De ChristenUnie vindt dat de Sociale ondersteuning en zorg voor de meest kwetsbare mensen gegarandeerd dienen te blijven. De ChristenUnie bedrijft politiek vanuit het beginsel: “God liefhebben boven alles en de naaste als onszelf”. En kwetsbare mensen zijn onze naasten die onze hulp nodig hebben. De ChristenUnie is daarom tegen bezuinigingen in het sociaal domein zoals het:

  • stopzetten Opstapje van MeanderOmnium (onderwijsachterstandenbeleid)
  • schrappen maatwerk GGD m.b.t. voor- en vroegtijdige educatie (VVE)
  • stopzetten subsidie Tafeltje Dekje
  • verlagen budget armoedebestrijding
  • verlagen subsidie grote Biltse instellingen (Mens De Bilt en WVT)
  • stopzetten subsidie speelgoedleenderij
  • verschuiven van en besparen op coördinatie buurtsportcoaches
  • stopzetten subsidie Demeter

Daarom heeft de ChristenUnie samen met andere fracties amendementen voorbereid om deze bezuinigingen terug te draaien met een voorstel voor een alternatieve dekking.

De ChristenUnie vindt het terugdraaien van deze bezuinigingen op deze sociale voorzieningen een voorwaarde om in te kunnen stemmen met de begroting. Als je rijk, gezond en zelfredzaam bent, heb je niets te vrezen van dit beleid, maar laten we ons steeds realiseren dat iedereen in De Bilt in de situatie kan komen dat je blij bent als je gebruik kan maken van deze sociale voorzieningen!”

Na een intensief raadsdebat werden de bezuinigingen op de subsidie voor het verkeersexamen, voor Demeter en voor Tafeltje Dekje teruggedraaid. Dit vond de ChristenUnie positief, maar te weinig om te kunnen spreken van het fundamenteel terugdraaien van de bezuinigingen binnen het sociaal domein. Dit was voor de ChristenUnie reden om niet akkoord te gaan met de begroting 2020. Wel wenste ons raadslid in zijn stemverklaring het college van burgemeester & wethouders Gods zegen toe bij hun werkzaamheden.

Uiteindelijk stemde de gehele coalitie voor de begroting 2020. De gehele oppositie stemde tegen. Zelden was in deze raadsperiode de kloof in de gemeenteraad tussen coalitie en oppositie zo duidelijk als nu het geval is.

 

« Terug

Archief > 2019 > november

Geen berichten gevonden