Vertrouwenscrisis in politiek De Bilt

Gemeentehuis Bilthovenwoensdag 23 juni 2021

Door het totaal onverwachte vertrek van VVD-wethouder Landwehr en onduidelijkheden over de achtergronden van dit vertrek, is er binnen raad en college een ongekende vertrouwenscrisis ontstaan.

Door het totaal onverwachte vertrek van VVD-wethouder Landwehr is er binnen raad en college een ongekende vertrouwenscrisis ontstaan. Door de VVD zijn aan pers en mede raadsfracties zeer tegengestelde, onbetrouwbare berichten verstrekt over de aanleiding van zijn vertrek: zijn er vooraf bij zijn aanstelling nou wel of geen afspraken gemaakt over de lengte van zijn ambtstermijn?

De ChristenUnie was volledig verrast door zowel het plotselinge vertrek van wethouder Landwehr na 3 jaar als door de geheime afspraak waarin dit buiten de coalitie en de raad om is geregeld tussen de VVD en de wethouder.  In een tijd dat de financiële positie van de gemeente toch al behoorlijk precair is, zadelt de VVD de biltse samenleving op met niet begrote extra uitgaven voor een wachtgeldregeling voor de heer Landwehr. Bovendien spelen er momenteel belangrijke dossiers op het gebied van ruimtelijke ordening, zoals de biltse positie in de regionale samenwerking U10, de ontwikkeling van de Schapenweide, het verder uitwerken van een nieuwe GVVP en opstellen van een omgevingsvisie. Daarbij komt dat met de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar, de raadsperiode alweer op z’n einde loopt. Vanuit financieel en beleidsmatig oogpunt vindt de ChristenUnie het uiterst onverantwoord om voor zo’n korte periode een nieuwe wethouder aan te trekken (die dan ook weer recht zou hebben op wachtgeld).

In de raad van donderdag 17 juni jl. is zeer intensief over de gerezen situatie gesproken. Ook in die raadsvergadering wist de VVD totaal geen helderheid te verschaffen. Wel bleef de VVD vasthouden aan de aanstelling van een nieuwe VVD-wethouder. De uiterst ongeloofwaardige opstelling van de VVD had zelfs verregaande consequenties kunnen hebben voor de overige drie coalitiepartijen. Zover is het echter gelukkig niet gekomen. Al snel werd duidelijk dat de overgebleven wethouders het vertrouwen van de raad bleven houden.

De gerezen situatie was voor de ChristenUnie aanleiding om, samen met onze partners van het Lokaal Sociaal Verbond, in de raadsvergadering een motie in te dienen om geen nieuwe wethouder aan te trekken, maar de achterblijvende taken te verdelen over de drie overgebleven wethouders. Zoals te verwachten was, stemde de VVD tegen deze motie. De overige coalitiepartijen stemden echter wel in met onze motie. Daarmee is de motie door een overgrote meerderheid van de raad aangenomen.

Wij vertrouwen er op dat hiermee de lopende werkzaamheden zo goed mogelijk door gaan. Maar de ChristenUnie meent dat alle raadsfracties gezamenlijk nog wel flinke stappen te zetten hebben om uit deze ongekende vertrouwenscrisis te komen: aan de democratische grondbeginselen van duaal bestuur dient op een vernieuwende en eigentijdse wijze invulling gegeven te worden.

« Terug