Spoorzone Bilthoven: participatieplan

Gebied_Spoorzone Bilthoven.pngdinsdag 07 februari 2023

In de raad van januari 2023 is het participatieplan voor nieuwbouw in de Spoorzone Bilthoven vastgesteld.

Ja, we moeten woningen bouwen. Dat weten we allemaal. Dat staat ook niet ter discussie. Ook al is er druk op de ruimte omdat er van alles anders mogelijk is. Zo had de ChristenUnie met de Spoorzone vroeger ook andere plannen, bijvoorbeeld een dubbel spoor. Tegenwoordig vindt de ChristenUnie de noodzaak van woningen groter is dan die voor een dubbel spoor.

In eerste instantie vonden we het participatieplan er goed en innovatief uitzien. Wel was het opmerkelijk dat – zonder onderbouwing- er een hoog budget gevraagd werd, namelijk bijna € 600.000. En dat terwijl er eerder al bijna € 300.000 is uitgegeven aan de planvorming. Vlak voor de commissievergadering heeft het college nadere duidelijkheid gegeven waarvoor het geld nodig wordt geacht.

In het participatieplan wordt gesproken over een goede samenwerking met de bewonersverenigingen. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk. Tijdens de commissie bleek echter dat papier en realiteit niet altijd goed samenvallen. In september 2022 hebben verschillende inwonersverenigingen samen met de winkeliersvereniging een uitgangspuntennotitie opgesteld en daar niets op terug gehoord van het college. Tijdens de commissievergadering bleek dat er wel overeenkomsten zijn tussen de notitie vanuit de inwoners/winkeliers en het participatieplan. Wij vonden het belangrijk dat de wethouder hierover vóór de raad met de inwonersverenigingen en de winkeliers over in gesprek zou gaan om een toelichting te geven wat er met de uitgangspuntennotitie is gedaan. Die toezegging heeft de wethouder gedaan en dat is ook gebeurd.

Wat jammer is van het participatieplan, is dat elementen vanuit het coalitieakkoord als kader zijn opgenomen. Bestuursrechtelijk was hoe het gesteld is in het plan niet juist. Er is een tekstuele aanpassing gedaan, maar ondertussen is het coalitieakkoord wel aangehouden als kader. Samen met de SGP hebben we een amendement ingediend om in plaats van het woord ‘kader’ ‘ambitie’ te gebruiken. De wethouder volhardde in het benoemen van het coalitieakkoord als kader, helaas. Wel is de mogelijkheid voor een Knarrenhof nu reëel, aangezien een mede door de ChristenUnie ingediende motie daartoe met ruime meerderheid is aangenomen.

De ChristenUnie wil dat leefbaarheid en verkeerscirculatie een veel belangrijker kader is dan het aantal woningen. Er is geen onderbouwing aangegeven waarom er 1.000 woningen gebouwd zouden kunnen worden. Vorig jaar is er een onderzoek gedaan naar de uitstoot van uitlaatgassen op de Soestdijkseweg en het bleek dat de inwoners van de Ensahlaan nu al aan teveel uitlaatgassen blootgesteld worden. We willen dan ook graag dat er al in de eerste fase wordt gekeken naar de leefbaarheid en de verkeersdruk.

We hopen dat er een eerlijke kans komt voor inwonersparticipatie. Dit is ook omdat er een aparte intentieverklaring voor de Timpe wordt opgesteld waarvan de inhoud niet wordt gedeeld. We kunnen dus niet beoordelen of het tegen de wens van inwoners in zou kunnen gaan. We willen niet dat op voorhand meer teleurstellingen worden ingebouwd, dit na het wel en wee omtrent het plan dat anderhalf jaar geleden werd opgesteld (Bom onder woningbouw Spoorzone Bilthoven? Kritische omwonenden kloppen bij minister aan | Utrecht | AD.nl). Volgens ons is het beter een goed gesprek te voeren en een gezamenlijk statement af te geven. Dat is veel transparanter.

We hadden graag ook meer inwonersparticipatie gezien, dus nog meer initiatief bij de inwoners gelegd. Er zit zoveel kennis in onze lokale maatschappij, laten we die ook vooral benutten, zeker als inwoners dat graag willen. Hoe meer echte inwonersparticipatie, hoe beter wat de ChristenUnie betreft.

Het was voor de ChristenUnie een dilemma om voor of tegen het participatieplan te stemmen. Prima dat er een participatieplan Spoorzone ter bespreking voorlag. Maar vanwege de slechte start van het participatieproces en het feit dat de portefeuillehouder in de raadsvergadering niet bereid was diverse scherpe randjes van het participatieplan af te halen, heeft de ChristenUnie via een stemverklaring uiteindelijk toch tegen het raadsvoorstel gestemd. Het raadsvoorstel werd echter wel door de raad aangenomen.

« Terug