Algemene beschouwingen op verkiezingsuitkomsten

Theo Aalbersvrijdag 30 maart 2018

Donderdag 29 maart 2018 zijn bij de installatie van de nieuwe raadsleden de algemene beschouwingen op de verkiezingsuitkomsten uitgesproken. De algemene beschouwingen die ons ChristenUnie raadslid Theo Aalbers uitsprak, stonden sterk in het teken van een toekomstgerichte balans tussen mens, natuur en economie (ook wel bekend als ‘People’, ‘Planet’ en ‘Profit’).

De ChristenUnie is ten opzichte van de vorige verkiezingen licht gestegen, zowel qua percentage als absolute aantallen stemmen. De ChristenUnie toont daarmee aan een stabiele partij te zijn. Wij zijn heel dankbaar voor de behaalde resultaten.

Ik zie de gemeente De Bilt in 2030 rustig gelegen in het groen en midden in de bruisende Randstad, energie neutraal en van het gas af, waar je kan wonen, werken en recreëren en dat bewoond wordt door een bevolking die betrokken is op elkaar. Om daar te komen gaat de ChristenUnie voor een duurzame balans tussen People, Planet en Profit, ook vanuit het perspectief van het landelijk gebied en de kleine kernen. Deze balans is voor de ChristenUnie deze raadsperiode cruciaal. Ongeacht de samenstelling van de coalitie, zal de ChristenUnie elke coalitie die aan deze balans in hoge mate invulling geeft, constructief en positief tegemoet treden.

Niet alle onderwerpen die in de raad aan de orde zullen komen, zullen even zwaar wegen. De ChristenUnie zou echter graag op de volgende dossiers een substantiële vooruitgang boeken:

1. Sociaal beleid:

  • Een inclusieagenda zodat iedereen kan meedoen.
  • Een zorgzame samenleving door bescherming aan de zwakken te bieden.
  • Het mogelijk maken dat de kleine kernen een vorm van eigen verantwoordelijkheid krijgen op afgesproken terreinen met een eigen budget.
  • Participatie vast te leggen in een code waarin vastgelegd is dat burgers ondernemers en maatschappelijke organisaties op een zo vroeg mogelijk moment betrokken worden bij de initiatieven, bij voorkeur in de planfase en onafhankelijk of het een particuliere initiatiefnemer is of de gemeente zelf. 
  • Het betrekken van de kerken bij de bestrijding van eenzaamheid.

2. Wonen en doorstromen door te streven naar een goede leefomgeving, waarin mensen naar elkaar omzien, midden in een enorm druk en bedrijvig gebied:

  • Investeren in woningbouw in het algemeen en in de kleine kernen en sociale bouw in het bijzonder.
  • Woningbouw niet realiseren door een grootschalige VINEX-locatie, maar de mogelijkheden voor woningbouw binnen alle kernen aan te grijpen, ook voor één en twee persoonshuishoudens. Juist de kleine kernen moeten hiervan kunnen profiteren.
  • Hierbij ook innovatief woningbouwbeleid te ontwikkelen voor ‘Tiny houses’, splitsen van boerderijen en dergelijke en het actief tegengaan van leegstand van winkels en kantoren door deze te veranderen in woningen of studenten woningen.
  • M.b.t. de Schapenweide vindt de ChristenUnie dat deze in principe is bestemd voor de verdere bedrijfsmatige ontwikkeling van de Life Science As maar enige vorm van woningbouw sluiten we niet uit.

3. Milieu en natuur beschermen door:

  • De rode contouren alleen te overschrijden om de leefbaarheid van de kleine kernen te versterken. Bouwen binnen het NNN-netwerk is onder geen voorwaarde een optie.
  • Behoud de koers om de Bilt energieneutraal in 2030 vast te houden door duurzaam gericht te investeren in wonen, mobiliteit en opwekken.

4. De USP-Bilthoven versterken door:

  • Wij zijn voorstander om onderzoek te doen naar nieuwe ontsluitingsmogelijkheden voor de kernen De Bilt en Bilthoven. Voor de ChristenUnie ligt daarbij de focus absoluut niet op nog meer wegen, maar op innovatieve oplossingen binnen openbaar vervoer en fiets-voorzieningen. Denk daarbij aan een treinstation Nieuwe Wetering met P+R (tussen kon. Wilhelminaweg en A27) om met name het autoverkeer tussen Bilthoven-Noord en de Uithof te ontlasten door automobilisten en treinreizigers uit het noorden de gelegenheid te geven over te stappen op een snelle busverbinding naar Berg en Bosch, station Bilthoven, het voormalige RIVM terrein, Sweco en de Uithof via de Koningin Wilhelminaweg, Dorpsweg , Gezichtslaan, Soestdijkseweg, Universiteitsweg. OV met elektrische bussen en fietsverkeer krijgt op deze route voorrang op auto verkeer. Dit biedt een alternatief voor automobilisten afkomstig van buiten de gemeente de Bilt die de sluiproute door de Bilt gebruiken als een alternatief voor de A27. Zowel de middenstand en bedrijven rond het station Bilthoven zullen profiteren als  station Bilthoven een OV-HUB wordt maar ook de bewoners van Maartensdijk krijgen een frequente OV verbinding met De Bilt. Dit dossier maakt wel een krachtige wethouder nodig met de juiste contacten in de U10, Provinciale Staten, Tweede Kamer en het Kabinet i.v.m. de financiering.
  • Voor de ChristenUnie is in de mobiliteitsdiscussie een westelijke randweg De Bilt/Bilthoven niet bespreekbaar.

Wij wachten het resultaat van de coalitievorming met spanning af. We zullen het akkoord beoordelen op de balans tussen People, Planet en Profit en op transparantie. Bij deze beoordeling laten wij ons inspireren door de Bijbel en onze belofte aan onze kiezers.

Wij wensen u in deze nieuwe raadsperiode Gods wijsheid en zegen toe.

« Terug