Informatieavond voormalig Hessingterrein

Hessingterrein.jpgmaandag 13 september 2021

Sinds 2 september ligt bij de gemeente De Bilt een bestemmingsplan voor het voormalige Hessingterrein ter inzage. De ChristenUnie staat kritisch tegenover de plannen. Op 2 september was er een informatieavond waar de ChristenUnie nauw bij betrokken was.

Op de informatieavond presenteerde Anne-Marie Mineur, voormalig statenlid SP, namens het Lokaal Sociaal Verbond (LSV) van SP, PvdA, ChristenUnie en de Fractie Brouwer de visie van het LSV op het bestemmingsplan van bouwfirma Verwelius. Er waren ruim 30 omwonenden van het voormalig Hessingterrein en andere belanghebbenden aanwezig op de informatieavond.

Er werden voordelen benoemd, maar vooral de kritiekpunten op deze plannen kwamen uitgebreid aan de orde. Tot slot werd ingegaan op het besluitvormingsproces en de mogelijkheden om tijdig zienswijzen in te dienen. 

Met de andere partners van het LSV ziet de ChristenUnie als belangrijkste voordelen van het plan dat er meer woningen bij komen in onze gemeente, die op duurzame wijze worden gebouwd. Ook is belangrijk dat het vervallen gebied wordt opgeknapt en vervuilde grond wordt gesaneerd.

Wij hebben er echter moeite mee dat de groep starters, lage en midden-huren niet of nauwelijks zullen profiteren van deze bouwplannen. Er komen namelijk woningen in het duurdere segment. Ook vragen wij ons af hoe voor deze nieuwe wijk de verkeersontsluiting op de drukke Utrechtseweg zal gaan plaats vinden. Ook zien wij niets in het voornemen om de huidige loop van de Biltse Grift om te leggen direct langs de Utrechtseweg; er blijft dan in onvoldoende mate een natuurlijke buffer over tussen de bebouwing en het daarachterliggende natuurgebied.

Een ander bezwaar van de ChristenUnie is dat er gebouwd wordt buiten de rode contouren en nog wel in het nationaal natuurnetwerk en vlak bij de nog niet eens zo lang geleden opgeleverde faunapassage onder de Utrechtseweg door. De werking van de faunatunnel onder de Utrechtseweg, waar 10 jaar voorbereiding aan is voorafgegaan en die miljoenen heeft gekost, zou met de bouw buiten de rode contouren sterk verminderen. Verwelius respecteert dan wel de afgesproken 150 meter vrije ruimte rond de faunapassage, maar het gedeelte van het bestemmingsplan dat buiten de rode contouren valt, zorgt voor een versmalling van het gebied waar dieren passeren. De beoogde bebouwing komt ook nog dicht tegen een bosje dat als rustgebied dient voor met name reeën en dassen. De aanwezigheid van zo’n 200 tot 300 nieuwe bewoners met vermoedelijk tientallen honden en katten vormen natuurlijk sowieso al een bedreiging voor het dierenrustgebied.

De door Verwelius aangeboden natuurcompensatie door een nieuwe natuurstrook bij de Biltse Rading lijkt geen nut te hebben. Deze wordt gesitueerd op een plaats waar het natuurnetwerk toch al relatief breed is.

Het was een geslaagde avond; de aanwezigen stelden de informatie zeer op prijs. Er was veel gelegenheid tot vragen stellen waar ruim gebruik van werd gemaakt en er werden geanimeerde gesprekken gevoerd. Vanwege de complexiteit en de onderlinge samenhang van de plannen, riep ons commissielid Otto Oussoren op om de deskundigheid van belanghebbenden goed met elkaar te verbinden en over deze plannen goed in contact te treden met de raadsfracties.

Overigens, tot 13 oktober kunnen zienswijzen op het bestemmingsplan worden ingediend. Deze zienswijzen worden door de gemeente betrokken bij de bespreking van het agendapunt “bestemmingsplan Utrechtseweg 341”, volgens planning in december 2021.

 

« Terug