Beschouwing op coalitieakkoord en collegevorming
In de raadsvergadering op dinsdagavond 31 mei besprak de raad onder meer het coalitieakkoord en de collegevorming. In het hiernavolgende worden de beschouwingen van Connie Brouwer in z’n geheel weergegeven.
“De heer Schlamilch noemde in zijn betoog dat Forza De Bilt de enige andere winnaar naast Groen Links was bij de verkiezingen: dat is niet het geval. Ik wil genoemd hebben dat de ChristenUnie ook heeft gewonnen in aantal stemmen. Al heeft zich dat niet vertaald in het aantal zetels.
Na een ‘strikt geheim traject’ hebben we uiteindelijk als niet-formerende partijen de gelegenheid gehad om te reageren op het concept coalitieakkoord. Eerst moet me van het hart dat in deze periode het gevoel van ‘een nieuwe bestuurscultuur’ bij mij ver weg was. Waarom alsnog een brede coalitie terwijl er toch aardig wat voorstanders bleken van een minderheidscoalitie, en waarom weer zo’n Chinese muur? Ik werd er triest van. Al jaren wil ik het anders, en nu leek het erop en leek het toch weer de oude bekende kant op te gaan.
Gelukkig hebben we als niet-formerende partijen alsnog goed de gelegenheid gehad om te reageren op het concept en is het concept op aardig wat punten aangepast. Ook vind ik het mooi dat is aangegeven door welke fractie een aanpassing is ingebracht. En eigenlijk kan de ChristenUnie achter alle aanpassingen vanuit de andere fracties staan.
Naar de inhoud:
Bij eerste lezing is het een groen en sociaal akkoord waarin de ChristenUnie veel van haar eigen doelen herkent. Uiteraard valt of staat het met de uitvoering. Daar is in beginsel niet veel informatie over gegeven. We hebben als ChristenUnie dan ook graag een paar toevoegingen gedaan. En uiteraard zullen we daar de komende 4 jaar ook constructief over meedenken en -doen.
Energietransitie
Het lijkt er sterk op dat er een aantal grote vraagstukken van onze gemeente wordt beantwoord met ontwikkelingen in en rondom onze groene kernen, in ieder geval wat betreft windmolens (langs de A27) en een belangrijk deel van de woningnood (buiten de rode contouren bij Maartensdijk en 200 woningen erbij).
Als we kijken naar het plaatsen van windmolens, zeker langs de A27, vindt de ChristenUnie het van belang dat er niet alleen locatie onderzoek wordt gedaan, maar ook eerlijk wordt gekeken naar de normen (afstand windmolen tot bewoning) en gezondheidsonderzoek. We zijn blij dat de coalitie deze items heeft meegenomen. Wat we missen is ons voorstel voor draagvlakonderzoek: we wilden draagvlakonderzoek in de gehele kern alvorens er mogelijk windmolens worden geplaatst en alvorens er 200 woningen worden geplaatst. De ChristenUnie vindt draagvlak heel belangrijk. Ook al beseffen we ons ook terdege dat deze coalitie de resultaten van een groot draagvlakonderzoek niet ter harte lijkt te nemen. Vorig jaar nog is een brede studie uitgevoerd waaruit bleek dat 88% van onze gemeente TEGEN windmolens is. Al zal het beeld nu gezien de ontwikkelingen veranderd kunnen zijn.
Daarbij is minstens 50% lokaal profijt voor ons van ultiem belang. Dit zal onze meetlat zijn.
Wonen
We zijn het eens dat er woningen moeten komen, maar de aantallen die worden voorgesteld in het conceptcoalitieakkoord zijn in sommige gevallen teveel. Zo is ineens 200 woningen in Maartensdijk erbij door niet meer binnen de rode contouren te hoeven blijven teveel. We willen toch dat Maartensdijk groen en vitaal blijft en de eigen identiteit houdt? Als er zoveel woningen in korte tijd bij komen, worden met name mensen van buiten aangetrokken en bouwen we niet alleen voor de lokale woningbehoefte. Binnen de rode contouren zijn in Maartensdijk voldoende mogelijkheden om woningen te bouwen. Wij willen graag dat de komende 4 jaar met name hierop zal worden gericht. Mocht de coalitie toch willen blijven overwegen om uit te gaan van 200 woningen, dan wil de ChristenUnie dat -voor daartoe over te gaan- de gehele kern wordt bevraagd om te toetsen of de Maartendijkers in het algemeen dat een goed idee vinden.
Ook het getal van 1.000 woningen in de Spoorzone vinden wij te groot. Het originele plan bevatte 670 woningen en dat resulteerde in een bouwlaag teveel. Wij vinden het als ChristenUnie prima dat gebouwd gaat worden in de Spoorzone, maar zouden voor een soepeler planvorming en participatieproces eerder willen uitgaan van 500-600 woningen in dit gebied. Wel zijn we verheugd dat onze wens om minstens 1 Knarrenhof in de gemeente te starten is opgenomen in het coalitieakkoord.
Participatie
Als ChristenUnie willen we graag dat de inwoners zich goed gehoord voelen en invloed kunnen hebben op de uitvoering van beleid. We hebben gemerkt dat de inwoners zich in voorliggende periodes niet altijd serieus genomen voelen. We vinden het dan ook niet nodig om nog een evaluatie uit te voeren, zeker niet ‘op grote lijnen’ - Evaluaties zijn al uitgevoerd. - maar hebben liever dat we maar gewoon aan de slag te gaan met verbetering van de participatie. Het begint ermee dat de speelruimte helder is, verwachtingen helder zijn en dat schijnparticipatie wordt voorkomen. We hebben aangegeven dat we de kennisteams/ adviesraden missen als belangrijke gesprekspartners in deze en dat is deels meegenomen. We vinden het heel belangrijk dat het Kennisteam Wonen, Energie De Bilt, Adviesraad Sociaal Domein goed worden betrokken. We willen het tegendenken mogelijk blijven maken. Zonder wrijving geen glans. Geef de betrokken inwoners echt een kans.
Mobiliteit
We zijn het eens met het demotiveren van autoverkeer door de gemeente en te kiezen voor OV en fietsen. We zijn het dan wel aan onze inwoners verplicht om ervoor te zorgen dat het OV niet verder wordt afgebouwd. Dat hebben de wethouders Anne Brommersma en Madeleine Bakker ook goed gedaan toen ze enige tijd geleden de raad tot actie opriepen omdat we anders allemaal op de Berekuil hadden moeten overstappen.
Voor de ChristenUnie staat buiten kijf dat op dit vlak nog veel werk te doen is. Het nieuwe VCP pakt verschrikkelijk uit (ik ben benieuwd welke bevindingen vorige week zijn opgehaald tijdens de avond in het HF Witte centrum). Ik heb foto’s gezien van vrachtwagens die over de stoep moeten rijden om elkaar te passeren. Verder kan de infrastructuur veiliger en zullen we bij de behandeling van de kadernota een motie indienen om de Dorpsweg flink veiliger te maken. Dit is tijdens de commissievergadering deze maand al aangegeven door Otto Oussoren en ik ben blij met de aanpassingen in de coalitienota door SGP en CDA ingebracht, dat had de ChristenUnie ook graag gedaan. Misschien kunnen de lWel fijn dat er nu waarschijnlijk brede steun gaat zijn voor de motie die we met de kadernota indienen. Verder vinden we het belangrijk dat de wandelinfrastructuur verbeterd wordt in onze gemeente, daarvoor hadden we een toevoeging gedaan die helaas niet overgenomen is.
Financiën
Een schuldquote van 100% vinden we te risicovol. Voor een blijvende financiële gezondheid van onze gemeente hadden wij graag 80% als maximum willen hebben. Nu mag het door de limitering tot 100% minder een begroting met een open eind zijn, maar tezamen met de overige investeringen die gedaan worden als het coalitieakkoord wordt uitgevoerd ,maken we ons toch zorgen. Waar wordt de dekking vandaan gehaald? Andere partijen hebben deze zorg ook al geuit.
Sociaal domein
Er staat veel niet genoemd hierover in het coalitieakkoord. Wel wil ik een grote zorg uitspreken hierover. Bij uitstek het sociaal domein bevat thema’s die je vanuit integraliteit moet benaderen. Ik maak me er zorgen over dat deze onderwerpen versnipperd zijn belegd bij verschillende kandidaat wethouders. Vooral maak ik me zorgen over ons dossier jeugdzorg door het te beleggen als enige onderwerp bij een wethouder tussen andere onderwerpen in de portefeuille van heel andere aard. Ik vrees dat jeugdzorg zo niet de aandacht krijgt die het verdient en dus niet vanuit overzicht wordt benaderd.
De vraag is hoeveel invloed we daar nog op uit kunnen oefenen. Daarbij: de ChristenUnie blijft het jammer vinden dat er geen groene kern wethouder bij zit.
Laten we er samen voor zorgen dat de groene kernen zich door ons allen goed vertegenwoordigd voelen”.