Gemeenteraad 29 oktober en 3 november

Gemeentehuis Bilthovenwoensdag 02 december 2020

In deze raadsvergadering werden diverse zaken behandeld die de komende jaren invloed zullen hebben op de leefbaarheid in onze gemeente.
Ons raadslid Theo Aalbers en commissielid Otto Oussoren hebben dan ook veel energie gestoken in pogingen om afstemming te krijgen met de andere fracties in de Raad om een zo eerlijk mogelijk en sociaal rechtvaardig beleid te verkrijgen.

Vragenhalfuur

In het vragenhalfuur werden vragen gesteld over het democratische gehalte van de lokale energietransitie. Ook bij de ChristenUnie leven deze vragen. De transitie is nodig, maar voorkomen moet worden dat de zwakkeren in de samenleving geraakt worden en dat het landschap en de leefbaarheid onnodig worden aangetast. De komende jaren zal de energietransitie een belangrijk aandachtspunt worden.

Connie Brouwer van de fractie Brouwer stelde mede namens de ChristenUnie vragen over de jeugdzorg. Uit een rapport van de inspectie blijkt dat uit huis geplaatste kinderen slechter af kunnen zijn dan in de thuis situatie. Veel gaat nog steeds niet goed op dit gebied. De jeugdzorg is een taak van de gemeente, maar de gemeente kan niet garanderen dat bij hulpvragen uit onze gemeente ook echt passende hulp kan worden geboden. Gezien de grote gevolgen die falende jeugdzorg heeft op jonge levens en gezinnen, zal de ChristenUnie bij het college blijven aandringen op het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdzorg.

Voorhangprocedure Uitbreiding MSD Ambachtstraat en motie van Afkeuring.

Het college van B&W kan over de uitbreiding van MSD aan de Ambachtstraat een gemeentelijk advies uitbrengen aan de provincie. De provincie is de instantie om een besluit te nemen met betrekking tot deze uitbreiding. Via een ‘voorhangprocedure’ stelt het college de gemeenteraad in de gelegenheid om “wensen en bedenkingen” in te brengen die betrokken worden in de gemeentelijke advisering aan de provincie.

De ChristenUnie draagt het bedrijfsleven in onze gemeente een warm hart toe. Echter, bij dit onderwerp speelt de betrouwbaarheid van de gemeente richting zowel inwoners als bedrijven. Tien jaar geleden is er door de gemeente beleid ontwikkeld in samenwerking met de provincie om bedrijven uit de Ambachtstraat, midden in de kern van De Bilt, te verplaatsen naar een industrieterrein zoals Larenstein. De inwoners van de kern De Bilt is een woonomgeving beloofd zonder massale industriële bedrijven. De Ambachtstraat is bedoeld als woongebied met kleine ambachtelijke bedrijven.

Ongemerkt koopt en huurt MSD inmiddels steeds meer panden in de Ambachtstraat. Een goed recht voor het bedrijf: een bedrijf kijkt per definitie naar het eigen bedrijfsbelang. De effecten voor de directe omgeving lijken echter van veel minder belang te zijn. Tenzij het uiteraard gaat om verplichte vergunningen, zoals om geluids-, verkeers- of gezondheidsoverlast tegen te gaan.

MSD weet al meer dan tien jaar dat ze eigenlijk moet verhuizen, omdat de hinder die zo’n groot bedrijf nu eenmaal hoe dan ook veroorzaakt niet te verenigen is met een smalle straat in het centrum van een dorp. Dat het college niets gedaan heeft om de beloften aan de inwoners waar te maken en het afgesproken beleid niet heeft gevolgd, is voor de ChristenUnie onverteerbaar. Zo kan een gemeente niet met haar inwoners en bedrijven omgaan. De ChristenUnie vreest dat ook op andere locaties in de gemeente het college in strijd met vastgesteld beleid gaat handelen.

De ChristenUnie was mede-indiener van een motie die uitspreekt als gemeenteraad vast te willen houden aan de doelen van de Structuurvisie 2030 en de Woonvisie 2013-2020 van De Bilt en de Ambachtstraat in de toekomst als woonstraat te willen zien en dat uitbreiding van niet passende bedrijvigheid op de Ambachtstraat in beginsel niet wenselijk is in het licht van genoemde Structuur- en Woonvisie van de gemeente. Deze motie werd met overgrote meerderheid aangenomen.

Tevens stemde de ChristenUnie voor de motie tegen de uitbreiding van het betreffende bedrijf. Ook de motie om geen eigendommen van de gemeente, zoals grond in de Ambachtstraat aan MSD te verkopen, steunden wij. Helaas werden deze moties door de coalitie in de raad verworpen. Een door Forza ingediende motie van wantrouwen tegen de betreffende wethouder Landwehr is op verzoek van de ChristenUnie veranderd in een motie van afkeuring van het gehele college. De redenen hiervoor:

  1. Het gevolgde proces met betrekking tot MSD valt niet alleen de betreffende wethouder aan te rekenen, maar het voltallige college. Het gehele college had immers anders kunnen besluiten.
  2. In tegenstelling tot de afspraken met de raad heeft dit college niets gedaan om er voor te zorgen dat in 2020 de Ambachtstraat een woonwijk is geworden.
  3. Er was na 2012 zeker reden geweest toen het economisch weer goed ging om het voorbereidingsbesluit alsnog weer op te pakken.
  4. Dit college heeft bewust de Ambachtstraat laten verloederen tot een gevaarlijke parkeerplaats.
  5. Dit college heeft in plaats van bedrijven uitgeplaatst naar Larenstein er voor gezorgd dat we tegen de afspraken in nog steeds een industrieterrein binnen een woonwijk hebben.
  6. In plaats van sturen op het vastgestelde beleid door deze raad, faciliteert dit college de instandhouding van het industrieterrein binnen een woonwijk. Dit is gebeurd door verkoop van grond aan MSD en niet actief de bedrijfsfunctie van vrijgekomen panden om te zetten naar woonfunctie. Dit is tegen alle afspraken met de raad in. Maar dit is ook gebeurd door het voorbereidingsbesluit niet weer op te pakken.

De coalitiefracties bleven het college steunen, waardoor deze motie door de raad verworpen is. Echter, met deze motie is mede door de ChristenUnie naar het gehele college toe het signaal afgegeven dat op een andere manier met de inwoners van onze gemeente omgegaan moet worden. De coalitie partijen zullen bij de volgende verkiezingen veel uit te leggen hebben aan de bewoners van de kern De Bilt. De gang van zaken rondom de Ambachtstraat is geen reclame voor een zelfstandig Bilts gemeentelijk beleid.

Voorhangprocedure Zienswijze bij ontwerp provinciale omgevingsvisie en –verordening

De zienswijze van de gemeente De Bilt legt het accent op de borging van ruimte voor energieopwekking, de zorg voor de bereikbaarheid van woon- en werklocaties ten oosten van Utrecht, de voorwaarden voor de ontwikkeling van USP-Bilthoven en knooppunt Bilthoven, ruimte voor woningbouw bij Maartensdijk en de waarde van culturele en natuurlijke landschappen in onze gemeente. Groen en agrarisch zijn ook belangrijke punten.

De ChristenUnie blijft de omgevingsvisie positief kritisch volgen en heeft geen bezwaren tegen de gemeentelijke inbreng naar de provincie. Theo Aalbers stemde voor een motie de waardering van onze inwoners voor het wonen in het groen beter te verwoorden. De motie werd door de coalitie verworpen na ontraden door wethouder Landwehr.

Voorhangprocedure Onderbrengen Centrum voor Jeugd en Gezin bij MENS De Bilt

De christelijk sociale zienswijze werd mede voor de ChristenUnie verwoord door Fractie Brouwer.

Tijdens een eerdere bijpraatavond voor de raad met Mens De Bilt en CJG is de raad uitvoerig  geïnformeerd over dit samengaan en hebben we alle vragen kunnen stellen die we hadden. Belangrijk is natuurlijk wat de mensen van Centrum Jeugd en Gezin vinden van het overgaan naar Mens De Bilt. De coördinator van CJG geeft aan dat de mensen er nu echt op zitten te wachten. Voor het organiseren van menskracht in tijden van personeelskrapte is het alleen maar beter voor CJG. Het lijkt dan ook een goede stap in het bundelen van de krachten. Het contract met de gemeente lijkt ook goed geregeld te zijn. Het belang van de inwoners van de gemeente moet voorop staan. Connie Brouwer sprak mede namens de ChristenUnie de steun uit voor het samengaan van beide organisaties.

Rapport Samenwerking van de Rekenkamercommissie De Bilt

Het rapport met aanbevelingen is door de raad aangenomen. Ook de ChristenUnie stemde met dit rapport in. De ChristenUnie zal zich houden aan de in het rapport gedane adviezen. Theo Aalbers stelde echter wel dat, zolang we elkaar in de raad niet serieus willen nemen en partijen niet willen samenwerken aan een breed draagvlak, verder praten geen zin heeft. Als we alleen al meer op inhoud gaan en steeds weer op zoek gaan naar breed draagvlak, dan kunnen we al stappen maken. Structuuroplossingen hebben geen zin, we moeten het echt zelf laten zien in ons gedrag. Dit geldt voor ons allen en dus niet eerst wachten tot een andere fractie een beweging maakt.

Vaststellen nota Biltse Aanpak Sociaal Domein.

De mede door de ChristenUnie ingediende motie om de landelijke politiek op te roepen de huishoudelijk hulp weer onder te brengen in de bijzondere bijstand, is door de raad aangenomen.

Met de informele werkgroep Sociaal Domein als initiator heeft de raad een motie aangenomen om snel tot een Biltse aanpak te komen voor WMO en jeugdzorg. Meer grip op de uitgaven is nodig, dat weten we allemaal. En ook dat weer zo snel mogelijk. In de Biltse aanpak staan verschillende manieren beschreven om mogelijk tot die grip te komen.

Het voorstel van de gemeente om een toegangsteam te vormen, brengt weer extra drempels aan voor kwetsbare, uiteindelijk toch hulpvragende inwoners en verhoogt ook direct de kosten voor de gemeente. Een motie van de ChristenUnie om deze drempels niet op te werpen en geen toegangsteam te formeren, werd helaas verworpen.

« Terug