Terugblik op raadsvergadering 28 januari 2021

Gemeentehuis Bilthovenmaandag 10 mei 2021

Agendapunten waren onder meer:
o Vragen over grondaankoop door een projectontwikkelaar
o Zonneveld Koningin Wilhelminaweg Maartensdijk
o Woningbouwlocaties gemeentelijke contacten met de SSW
o Aanpak herijking gemeentelijk verkeers- en vervoersplan
o Verordening Maatschappelijke Ondersteuning en Verordening Jeugdhulp

Op de agenda stonden een aantal voor de inwoners belangrijke onderwerpen. Daarom heeft de fractie van de CU in nauwe samenwerking met de fractie Brouwer in de voorafgaande weken veel overleg met andere raadsfracties gehad om het beleid in een meer christelijk sociale richting om te buigen. Verschillende amendementen zijn geformuleerd en besproken met andere fracties.

Vragen grondaankoop Maartensdijk door een projectontwikkelaar.

Tijdens het vragen halfuurtje werden er vragen gesteld over de grondaankoop buiten de rode contouren van Maartensdijk door een projectontwikkelaar. De grond is aangekocht voor € 1,5 miljoen met de bepaling dat, indien woningbouw mogelijk wordt, de verkoper nog € 7 miljoen extra van de projectontwikkelaar zal ontvangen. De gemeente ontkent bemoeienis hierover daar er nog geen besluit is genomen over een eventuele locatie voor woningbouw.

Het is jammer dat de gemeente nog niet zelf een grondbeleid heeft of een voorkeursrecht op aankoop op in aanmerking komende percelen heeft gevestigd. Indien later besloten wordt op de locatie te bouwen komt er aan de zo dringend nodige sociale woningbouw een onnodig hoog prijskaartje te hangen. Ook kan de raad speculatiegedrag, dat er voor zorgt dat de huren in de sociale sector onacceptabel hoog worden, tegen gaan door de betreffende locatie niet te kiezen voor woningbouw.

Zonneveld langs de Koningin Wilhelminaweg in Maartensdijk.

Vlak voor de vergadering stelt het college voor dit onderwerp van de agenda te halen om initiatiefnemer IX Zon de gelegenheid te geven een samenwerking met energiecoöperaties verder uit te werken, terwijl tijdens de commissievergadering door de wethouder helemaal geen ruimte voor uitstel van behandeling werd geboden. Fractie Brouwer en ChristenUnie De Bilt wilden het zonneveld wel besproken hebben om tegen de verklaring van geen bedenkingen te kunnen stemmen. Maar de coalitie stemde in met het uitstel, om de wethouder meer tijd te geven. Wel vroegen de ChristenUnie en Fractie Brouwer tevergeefs om een toezegging van de wethouder dat de aanvraag slechts dan behandeld wordt als er nieuw beleid ligt t.a.v. opwekking duurzame energie door zon- en windparken in De Bilt om afweging met alle andere ruimte gebruikende varianten mogelijk te maken.

Woningbouwlocaties Nobelkwartier en Marie Curieweg 1.

Deze locaties zijn dringend nodig om de woningnood in onze gemeente te verlichten. Het is niet mogelijk alleen voor woningzoekenden in onze eigen gemeente te bouwen. Een discussiepunt is de hoogte van de te bouwen woningen. De ChristenUnie en Fractie Brouwer vinden dat de bouw van sociale huur- en koopwoningen achter loopt in De Bilt. De ChristenUnie heeft al vaker aangedrongen op de bouw van meer sociale huur- en koopwoningen. Vaak stuit dit op problemen omdat private ontwikkelaars en speculanten grond kopen en om financiële redenen niet geïnteresseerd zijn in de bouw van sociale huur- en koopwoningen. Dit was de raad ook een doorn in het oog. Daarom is er beleid gemaakt dat private ontwikkelaars ten minste 30% sociale huur- of koopwoningen bouwen en zo niet, dat ze per nieuwbouwwoning een bedrag afdragen aan het Biltse vereffeningsfonds sociale woningbouw. In het geval van het Nobelkwartier is de gemeente eigenaar van de grond en conform de wensen van de raad wordt dus terecht ingezet op sociale huur- en koopwoningen. Natuurlijk hebben de eigenaren van de omliggende grondgebonden woningen liever geen flat tegenover zich. Maar voor de ChristenUnie is belangenafweging (ook degenen die voor sociale huurwoningen in aanmerking komen moeten deze woningen kunnen vinden in deze tijd van woningnood) en verdraagzaamheid belangrijk, het is een kwestie van geven en nemen als het om de schaarse ruimte gaat.

Na discussie neemt de wethouder het voorstel van de ChristenUnie over om op zoveel mogelijk daken, zoals van de sporthal, de hoogbouw en de appartementen in het Nobelkwartier, zonnepanelen te installeren. Verwacht wordt dat het om meer dan duizend panelen zal gaan.

Een knelpunt bij deze projectplannen vormt de toename van het verkeer in de wijk Weltevreden-zuid. De wethouder zal een nulmeting laten uitvoeren, zodat de omvang van de toename in kaart kan worden gebracht. De ChristenUnie zal dit blijven volgen en er zo nodig aandacht voor vragen in de raad.

De participatie van de inwoners bij deze plannen is niet helemaal goed gelopen. Tijdens de commissievergadering en daarvoor bleek heel duidelijk dat het college en de betrokken inwoners het participatieproces nogal verschillend hebben beleefd; de verwachtingen verschilden nogal. Dit moet volgens de ChristenUnie verbeterd worden. Punt is dat dit niet het enige participatieproces is in de gemeente dat leidt tot een dergelijk verschil van inzicht, negatieve emoties, zich niet serieus genomen voelen door onze inwoners.

Voor het ervaren van ‘behoorlijk en betrouwbaar bestuur’ en onderling vertrouwen is het wenselijk dat we leren van de (deels) doorlopen participatieprocessen; ‘we’ slaat daarbij op de gemeentelijke organisatie, het college, de raadsleden EN de inwoners.

Fractie Brouwer en ChristenUnie willen dat de participatieprocessen goed gaan verlopen. Een belangrijk uitgangspunt van christelijk sociaal beleid is dat beslissingen zo dicht mogelijk bij de betreffende burgers worden genomen: soevereiniteit in eigen kring. Ouders behoren zoveel mogelijk invloed te kunnen uitoefenen op het beleid van de school van hun kinderen. Leden van een sportvereniging bepalen het beleid van de vereniging, niet de gemeente. Een gemeente moet het beleid van de plaatselijke brandweer kunnen maken en niet de regio. Zo moeten bewoners van een wijk optimaal inspraak hebben en betrokken worden bij zaken die hun eigen wijk aangaan. Voor de ChristenUnie is dan ook maximale participatie van de direct betrokkenen bij plannen van de gemeente van groot belang. Connie Brouwer roept op om een onderzoek te starten hoe we de stem van de inwoners duidelijker kunnen tot uitdrukking te laten komen. Graag wil zij hiervoor het voortouw nemen.

Plan van aanpak Herijking Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan.

Ons raadslid Theo Aalbers en onze fractie-assistent Otto Oussoren hebben veel onderzoek gedaan en woordvoerder Theo Aalbers heeft een lijst met aandachtspunten gemaakt, samen met enkele andere raadsleden. De wethouder reageert positief op de lijst, dankt Theo voor het vele werk en zal deze gebruiken. Het plan van aanpak wordt unaniem aangenomen.

Er is vooral discussie en verschil van mening over een eventueel onderzoek naar een westelijke randweg. In het Plan van Aanpak staat: “Kan een nieuwe westelijke ontsluiting voor De Bilt/Bilthoven, die de bestaande ontsluitingswegen ontlast en leefbaarheid in de dorpskernen ten goede komt, in het onderzoek worden meegenomen?”  

De ChristenUnie is fel tegenstander van dit voorstel. De argumenten om geen randweg aan te leggen zijn:

o   De weg zal door een kwetsbaar natuurgebied gaan en het Natuurnetwerk Nederland (Ecologische Hoofdstructuur) doorsnijden. De gemeente De Bilt maakt zich als groene gemeente ook sterk als recreatiegemeente voor de omringende gemeenten. We moeten zuinig moeten zuinig zijn op onze natuur.

o   Het is zeer de vraag of de oude verkeersintensiteit van voor de coronacrisis in dezelfde mate zal terugkeren. Door  coronamaatregelen is het aantal verkeersbewegingen voor woon-werk verkeer in de periode oktober 2020 t/m januari 2021 met circa 20-30% afgenomen (Bron ND 22 januari 2021).  Door deze afname is er geen ochtend- en avondspits meer. Dit is ook voor de gemeente De Bilt een gunstig bijkomend resultaat voor duurzame mobiliteit. Veel ondernemers denken er over om hun kantoren om te vormen van werkplek naar ontmoetingsplek, thuiswerken wordt onderdeel van “het nieuwe normaal”.

o   Een eventuele westelijke randweg zal parallel lopen aan de verbreedde A27. De kleine kernen zijn in het nieuwe normaal nu goed in staat om via de N234 de A27 te bereiken en via de A27 ook de A28 en de A12. Er zijn nog voldoende andere mogelijkheden om sluipverkeer door de gemeente De Bilt tegen te gaan.

In een later stadium zal de raad op dit onderwerp terug komen.

Verordening Maatschappelijke Ondersteuning en Verordening Jeugdhulp

Deze verordeningen binnen het Sociaal Domein zijn bij hamerslag vastgesteld door de raad. Voor de ChristenUnie is een adequate uitvoering van deze verordeningen heel belangrijk. De ChristenUnie en met name Connie Brouwer zullen de uitwerking daarom kritisch blijven volgen.

« Terug